Tinerii sunt destul de puternici ca să iși găsească singurii calea
Lucrul cu tinerii este o activitate pe care o practic de mult timp și niciodată nu pot să spun că m-am plictisit. Având în vedere ca sunt tânăr la rândul meu, știu destul de bine că tinerii se confruntă mereu cu probleme și situații de criză la care ei de multe ori nu găsesc soluții. Uneori, privite din afară de către adulți, acetea pot părea mici și neînsemnate, însă aceste momente pot aduce după ele schibări majore în viața lor. Alteori, tinerii se întâlnesc cu oameni care sunt plini de sfaturi bune, unii dintre ei cu cele mai bune intenții, alții căutând să arate ca știu mai bine, băgându-i uneori pe tineri într-o ceața și mai groasă. Văzând lucrurile astfel, abia am așteptat să văd cu ce va veni acest proiect și ce voi învața în cadrul lui. Îmi doream sa vad în ce fel aș putea să fiu alături de tineri în momentele astea astfel încât ei să treacă mai ușor prin experiențele care îi pun la încercare.
La inceputul proiectului, fiind 16 oameni cu experiențe personale și profesionale destul de diferite, mă așteptam ca acest lucru sa fie un impediment în realizarea activităților. Totuși, după un timp am început să învățăm din experiențele colegilor. Acestea au devenit chiar unul dintre cele mai mari avantaje ale noastre ca grup și nu ezitam să ne folosim de el. Tot în cadrul grupului, in special pe parcursul cursurilor, am inceput să ne cunoaștem pe noi. Am fost îndemnați la un proces intens de introspecție și am descoperit parți ale noastre despre care nu știam nimic.
Dacă la început credeam că știu care sunt nevoile tinerilor, am aflat că există mult mai multe decât văzusem eu. Atunci am început să mă concentrez pe metode de a rezolva problemele cu care se confruntă, de a-i ajuta într-un mod corect, ca să zicem așa. Aici a intervenit cel mai important lucru pe care l-am învățat pe parcursul proiectului: tinerii sunt mai mult decât capabili să se ajute singuri. Au destul potențial și de cele mai multe ori sunt destul de puternici ca să iși găsească singurii calea. Problema cea mai mare este aceea că ei nu sunt conștienți de asta. Aici intervine lucrătorul de tineret și instrumentul lui cel mai important- întrebările. În momentul în care tinerii își pun întrebările potrivite, vor găsi răspunsurile și soluțiile cele mai potrivit pentru ei. Nu au nevoie de sfaturi, pentru că acestea vin de cele mai multe ori din experința altcuiva. Au nevoie să prindă încredere în ei pentru a lua propriile lor decizii și a deveni mai stăpâni pe ei înșiși. Înafară de a le pune întrebări, noi putem cel mult sa le oferim informații pe care nu le au și oportunități. Restul depinde de ei. Rezultatele modului acesta de lucru sunt uimitoare și m-a uimit de fiecare dată să văd câtă putere și potențial poate să existe într-un tânăr.
La final, pot să spun mă simt mult mai pregătit să fac fața situațiilor care apar în munca cu tinerii și sunt mult mai determinat să îi atrag înspre acest mediu din care fac parte acum. Am aflat, de asemenea mai multe despre mine ca tânăr și sunt gata să trec prin toate experințele de care mă voi lovi, deoarece știu că răspunsurile sunt întotdeauna la mine.
Lucacean Alin, Lucrator de Tineret