2018, Proiecte

Conexiuni

Proiectul Conexiuni s-a desfășurat în mai mult etape, mai exact trei, care ,deși au implicat activități diferite, au avut un scop clar: cel de a-i face pe tineri să conștientizeze problemele din socitatea în care trăiesc și să găsească soluții pentru ele.

Prima etapă a avut loc la Centrul de Tineret Baia Mare și a constat într-o serie de 4 traininguri pregătitoare și anume: Trainigul de utilizare a rețelelor sociale prin care tinerii au dobândit competențe în folosirea responsabilă  a rețelelor de socializare, Trainingul de managmentul emoțiilor și autocunoaștere prin care tinerii au pătruns  în sufletul lor, și-au autoanalizat sentimentele și stările într-un mediu sigur. La Trainingul de competențe sociale, energia tinerilor a fost canalizată în identificarea unor probleme  cu care se confruntă societatea lor, iar Trainingul de funcționare al instituților publice a implicat un număr de 5 -10 voluntari din cadrul asociației care să intre în contact cu funcționarea instituților cu care se confruntă în fiecare zi.

Cea de-a doua etapă a constat într-o activitate de tipul Cafenea Publica. Au fost cinci mese cu diferite teme ce abordau tineretul băimărean (14-35 ani). Aceste teme au fost:  “Ce tipuri de evenimente ți-ai dori să fie în Baia Mare?”, “ Ce probleme întampini atunci când vrei să îți întemeiezi o familie?’’, “De ce susținere ai nevoie ca și tânăr în dezvoltarea carierei?”, “Ce ți-ai dori să faci în timpul liber în Baia Mare?”, “De ce ai alege să pleci/ rămâi din Baia Mare?”.  Grupurile de tineri ce s-au format trebuiau să stea 10 minute la o masă, iar după o pauza de 2 minute să se rotească uratoarea. La finaul celor 5  rotații a avut loc o prezentare în care facilitatorii temelor respective au fost “purtatori de onoare” pentru tinerii participanți, făcându-le cunoscute problemele.

Ultima etapă (cea de-a treia) a fost probabil cea mai intensă. Trei tineri dintre cei care au faciitat la cafeneaua publica: Beatrix Konyves, Jeanine Horgoș și Raul Fozecaș au făcut fiecare echipă cu un actor/lucrător de tineret:  Eduard Bîndiu, Alexandra Vanci și implicit Andrei Dinu. Aceștia au facut o prezentare interactivă în fața unui public de tineri, dar și în fața autorităților locale și reprezentanților instituților locale. Această prezentare a abordat toate cele cinci teme prin prisma a trei categorii de vârsta: 14-18 ani, 18-25 ani, 25-35 ani.