2018, Comunicate de presă, Proiecte

Copalnic Mănăștur – Sat European de Tineret

Patru comunități rurale din România vor purta în anul 2019 titlul de ,,Sat European de Tineret”, una dintre acestea fiind comuna Copalnic Mănăștur din Județul Maramureș. În acest sens, în zilele de 25 și 26 mai 2018, în Copalnic Mănăștur, va avea loc o activitate de consultare a tinerilor și factorilor de decizie în vederea dezvoltării strategiei locale de tineret și includerea nevoilor concrete ale acestora în procesul de implementare al programului pilot ”European Youth Village”.

În cadrul evenimentului, 20 de tineri din Copalnic-Mănăștur, alături de alți reprezentanți ai comunității locale vor dezbate nevoile și problemele lor în 3 domenii cheie: educație, cultură și voluntariat și vor propune schimbări palpabile și soluții ce vor fi implementate pe parcursul anului în care Copalnic Mănăștur, alături de alte 3 comunități rurale din România vor purta titlul de „Sat European de Tineret”.

Activitatea face parte din cadrul proiectului ”National Youth Village – Romania”, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA din Bacău, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere – D.E.I.S.  din  județul Maramures, Asociația GO FREE din județul Cluj și Asociația Curba de Cultura din județul Prahova și finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 3: Dialog structurat. La nivel local, activitatea este organizată cu sprijinul partenerilor: Primăria Comunei Copalnic Mănăștur, Asociația ARIPI, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș – FONT MM.

NATIONAL YOUTH VILLAGE – ROMANIA este un proiect pilot ce urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului tineret în mediul rural din Romania și are la baza experiența organizațiilor partenere de a desfășura activități cu tinerii din mediul rural, provocările și dificultățile întâmpinate de către acestea atât în raport cu tinerii, cât și cu autoritățile publice.

Proiectul urmărește facilitarea cadrului necesar consolidării politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național, prin dezvoltarea unui program pilot (European Youth Village) care să contribuie la activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități; implicarea tinerilor, lucrătorilor de tineret și factorilor de decizie în dezvoltarea unor mecanisme eficiente pentru susținerea activităților educaționale și de voluntariat în mediul rural; dezvoltarea mecanismelor necesare pentru implementarea programului European Youth Village și pilotarea programului în 4 comunități rurale din Romania, pe parcursul a 12 luni.

 

 

„Aceste consultări reprezintă primul pas logic în implementarea unui astfel de program. Ne dorim să aflăm care sunt nevoile tinerilor, cu ce probleme se confruntă și cum și-ar dori ei să arate comunitatea din care fac parte. Noi vom prelua rezultatele acestor consultări și vom face tot posibilul ca prin activitățile din program să venim în întâmpinarea nevoilor lor. La activitate sunt invitați să participe toți tinerii din comunitate cu vârsta cu prinsă între 13 și 30 de ani. Nu e nevoie de o pregătire specială pentru a participa, trebuie doar să fie deschiși și să-și exprime părerile în funcție de experiența lor de până acum.” a declarat Diana Sabo, președintele Asociației D.E.I.S