Proiecte

KIDS for KIDS

KIDS for KIDS. Lecție de viață.

Se zice că atunci când faci fapte bune pentru alții, nu trebuie să le afișezi, că important e să ajuți, nu să afle lumea ce-ai făcut. Proiectul KIDS for KIDS a fost – este încă, că nu-i finalizat – un proiect social al cărui scop final e să ajutăm niște copii… și trebuie să vorbesc despre el, nu ca o laudă ci ca o mulțumire față de toți cei implicați și eventual, ca un exemplu. Ca un exemplu pentru ceea ce se poate face atunci când îți dorești, atunci când crezi în ceea ce poți, atunci când ai alături oameni pe care poți să te bazezi. E clar, fără urmă de îndoială, proverbul care spune că ceea ce nu poate face un om singur, fac mai mulți împreună, e perfect adevărat.

Prima parte a proiectului a însemnat o campanie de colectare de jucării, cărți și rechizite în școli și grădinițe din Baia Mare dar pe drum ni s-au alăturat și câteva instituții din orașe vecine, asta datorită sprijinului din partea Inspectoratului Școlar. Împreună cu fetele din echipă am fost în școli, am vorbit cu directori, cu învățători și elevi, le-am povestit despre proiect și i-am invitat la un gest de generozitate. Am colectat în ultima săptămână a lui noiembrie munți întregi de jucării, sute de cărți, caiete, creioane, acuarele și alte lucrușoare necesare pentru școală. Asta a însemnat o muncă de Sisif pe care-am făcut-o în săptămâna ce-a trecut, noaptea, de sortare, de împărțire a lucrurilor pe categorii – ceea ce urma să ajungă la târgul de jucării și decorațiuni, ceea ce urma să fie donat direct, rechizitele pregătite să fie făcute pachete pentru beneficiari și, desigur, o mulțime de lucruri care-au ajuns direct la containerele de gunoi. ( din păcate, aceasta a fost partea grea și obositoare care ne-a încetinit mult munca – faptul că am primit o cantitate extrem de mare de jucării și alte lucruri complet neutilizabile, stricate, rupte, murdare, care trebuiau să fie duse direct la gunoi, nu să fie donate. )

Între timp, în ultima parte a lunii noiembrie, fetele din echipă au lucrat în cadrul unor ateliere și-au creat decorațiuni cu temă de iarnă, toate manual, care urmau să facă parte din târgul de jucării și decorațiuni. Au ieșit din mâinile lor lucruri absolut minunate, mici minunății menite să coloreze lumea înghețată a iernii, să aducă un plus de magie sărbătorilor.

Sâmbătă, de ziua României, noi am sărbătorit cu copiii, în Gold Plaza, Mall-ul din oraș, unde am avut ziua de activități creative a proiectului. 13 fete care-au făcut parte din echipa KIDS for KIDS, împreună cu alte câteva voluntare, ne-am ocupat de cei aproximativ 120 de copii – și încă un număr considerabil de părinți – care-au ales să creeze împreună cu noi ceva drăguț. Am avut activități diferite – quiling, tehnica decoupaje, pictura și modelaj, mărgele, masă de cusut decorațiuni din fetru, realizare de tutu-uri, decorațiuni și felicitări din carton și hârtie. A fost frumos, a fost o zi colorată, cu multe zâmbete, cu multă bucurie, copii care au avut răbdare, entuziasm și au dorit să realizeze mai de toate, cei mai mulți, cu gândul de-a face un gest frumos pentru cineva. Pentru părinți sau, pur și simplu, pentru copiii care nu au posibilități, cei de care li s-a povestit că vor beneficia în urma proiectului.

Duminică, 2 decembrie, pentru noi fost ziua târgului de jucării și decorațiuni Kids for Kids. Devreme, când de-abia se făcea ziuă, ne-am apucat de aranjat jucăriile, de pregătit mesele cu decorațiuni, de stabilit detalii, la parterul Mall-ului. A fost o zi extrem de lungă, cu multă muncă, cu un flux continuu de vizitatori, cu foarte mulți cumpărători, de dimineață și până seara și cu rezultate exact pe măsura așteptărilor. A fost un târg cu donații, nu cu prețuri fixe și oamenii au fost darnici, ne-au surprins plăcut și seara, la momentul trasării pe hârtie a unor concluzii, ne-am declarat extrem de mulțumite. Am strâns o sumă considerabilă de bani – aproximativ aceea pe care-o aveam în minte, foarte optimist, la începutul proiectului -, o cantitate extrem de mare de jucării frumoase, în stare perfectă, numai bune de dăruit unor copii și multe, multe rechizite care vor fi de folos micilor beneficiari ai proiectului.

Acum, că s-au încheiat cele trei etape, urmează partea frumoasă – dar și grea – a proiectului. Urmează să stabilim ce, cum, când și unde va merge, cine va beneficia de rezultatele acestui proiect. Partea grea constă în alegere, parte ușoară și frumoasă, în dăruire. E greu, având în vedere toată baza de date cu cazuri sociale pe care o avem la dispoziție, să hotărâm cine are nevoie mai mult de ajutor, pe cine putem ajuta noi. Dar ne bucurăm că, deși nu putem schimba lumea, măcar dăm o mână de ajutor.

Kids for Kids e un proiect care a pornit de la o idee – da, recunosc, sunt mândră tare – și a ajuns să ne ocupe tot timpul, să ne ceară toată implicarea și dedicarea. Și-a avut parte de multă, clar. Fetele astea care, alături de mine, au muncit pentru proiect, au arătat ce înseamnă să ai deschidere față de alții, să te implici doar de dragul de-a face o bucurie cuiva, să renunți la timpul liber pentru a căra, a sorta, a pregăti, zeci de saci de jucării și alte lucruri, efectiv a pierde zile și nopți pentru o idee, pentru un gest făcut în beneficiul altora. Am mai spus-o, și repet, astea sunt adevăratele lecții de viață, cele pe care ni le dau oamenii care dăruiesc fără a aștepta ceva în schimb. Fetele astea chiar merită mii de mulțumiri. (oricât aș repeta-o, simt că nu-i destul, fetelor, mulțumesc mult!)

În plus, Kids for Kids e un proiect realizat din sponsorizări, un proiect în care nu s-au cheltuit bani, la propriu, ci ni s-au pus la dispoziție materialele necesare. Sunt foarte recunoscătoare celor ce au fost de acord să ne sprijine și țin neapărat să îi menționez:

Asociația Deis care ne-a oferit interfața necesară în relațiile publice, Inspectoratul Școlar MM care ne-a înlesnit mult munca în instituțiile de învățământ, Centrul Comercial Gold Plaza care ne-a pus la dispoziție nu doar spațiul pentru desfășurarea activităților ci ne-a venit în întâmpinare cu extrem de mult suport tehnic, cu foarte multă bunăvoință și deschidere (efectiv ne-au oferit o a doua casă în ultimele zile când totul a însemnat doar muncă pentru KIDS for KIDS), Centrele de copiere Ceconii și Cristal care ne-au printat toate materialele de promovare ale evenimentului, afișele și pliantele, Magazinele Cora și Creativ Hobby care ne-au sprijinit cu materialele necesare pentru ziua de activități creative, EMM și 24FUN care ne-au ajutat cu promovare media, Societatea Andana Pan care ne-a oferit un tort delicios și care ne va mai sprijini cu prăjituri pentru copiii care vor beneficia de fondurile obținute în cadrul proiectului și, nu în ultimul rând, le suntem recunoscătoare fiecărui copil care a participat la proiect renunțând la o jucărie în beneficiul altui copil. Mulțumim din suflet tuturor!

Dragilor, vă spun sincer, proiectul KIDS for KIDS e tot ce-am realizat eu mai frumos și mai bun în toată viața mea. Mulțumesc mult tuturor. Revin cu fotografii și, desigur, vă țin la curent cu desfășurarea etapelor următoare ale proiectului.

[sursa: http://normalitateanormala.wordpress.com/]