Oportunitati, Proiecte

Training Course – Reviewing HRE Practice in Youth Work

Galerie foto

În perioada 21-28 martie 2013, Irina Lesiu, Izabella KisKasza și Florin Rusu în calitate de reprezentanti ai Asociatiei DEIS au participat, în Albania, la training-ul “Reviewing HRE Practice in Youth Work ”, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret în Acțiune.

În cadrul acestui proiect s-au intalnit 30 de lucrători de tineret, lideri de tineret și reprezentanti ai unor organizatii non guvernamentale si institutii din Albania, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Kosovo si România. Pe parcursul celor 8 zile de curs aceștia s-au specializat în domeniul Drepturilor Omului, cu accent pus pe cunoșterea și respectarea drepturilor omului în munca de tineret, în special în lucrul cu tinerii proveniți din categorii defavorizate.

Obiectivele principale ale cursului au fost de a facilita schimbul de experiență și bune practice între participanți și de a le dezvolta competențele în domeniul educației pentru drepturile omului la nivel național, regional și European.

„În perioada 21-28 martie am fost, împreună cu Florin Rusu și Izabella Kiskazsa în Albania la un training organizat în contextul Tineret în Acțiune, pe numele lui “Human Rights Education in Practice”, unde am fost trimiși de organizația de tineret băimareană DEIS. Locul desfășurării a fost Pogradec, un orașel pe cat de mic, pe atat de primitor. Pentru mine a reprezentat un spațiu liniștit care m-a inspirat în workshop-urile ce aveau să urmeze. Am avut onoarea sa facem parte dintr-un grup de 30 de participanți de vârste, concepții si nationalitati diferite, pe care aceeași motivație ne-a adus la același training.

Ca la orice primă întâlnire, s-a început cu prezentările și primele cuvinte ale trainer-ului, însă cu fiecare cuvânt rostit sau privire, noi și el deopotrivă, intram fără să ne dăm seama într-o frumoasă poveste magică. Pe parcursul workshop-urilor “ motorașele” noastre au asimilat si conștientizat diverse problematici pe tema Drepturilor Omului. România împreună cu: Albania, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Grecia, Italia, Latvia, Lithuania si Kosovo și-au demonstrat cunoștiințele, abilitățile si nu în ultimul rând și-au scos in evidența atitudinile cu privire la societate și respectarea ei.

Fiind la prima noastră participare la un training marca Youth in Action, pot spune ca am participat la un training adevărat, de unde am învațat și am gustat din non-formal, iar acum cautăm cu înverșunare experiențe similare.

Pentru mine voluntariatul și educația nonformala reprezinta premisa învațarii pe toata durata vieții (Long Life Learning), iar după aceasta acțiune, punctual, aș dori să enumăr câteva din lucrurile pe care le-am învățat pe durata acestui training:

  1. Ne-a ajutat să ne cunoștem pe noi înșine. Sunt lucruri pe care le știm, pe care le facem, dar pe care nu le conștientizăm.

  2. Am aflat lucruri noi și utile de care aveam nevoie.

  3. Am învațat de la oameni cu interese asemănătoare cu ale noastre.

  4. Ne-am schimbat, ajustat si îmbunătățit atitudinea.

  5. Am învațat subiecte delicate/tabu prin joacă. Și ne-am distrat.

  6. Lucrurile pe care le-am învățat sunt aplicabile și necesare pentru dezvoltarea umană.

  7. Ne-a trezit o pofta imensă de a investi in noi mai mult.

  8. Ne-a dat ceea mai bună pastila de energie.

Pe langa experienta minunata care am avut-o pe parcursul trainingului, precum si zecile de lucruri noi pe care le-am invatat, am avut ocazia sa vizitam o mare parte din Balcani, parcurgand traseul Romania-Serbia-Macedonia-Albania dus intors cu masina.”

Irina Leșiu – participant

_____________________________________________________________________________________________

„Sfârșitul lunii martie a adus pentru mine o experiență de viață care m-a îmbogățit considerabil. Am luat parte, împreună cu Leșiu Irina și Rusu Florin, ca voluntari din partea DEIS, la „Human Rights Education in Practice”, un training care a avut loc in Pogradec, Albania.

Alături de voluntari din 10 țări ai balcanilor și de traineri cu experiență evidentă, am muncit cot la cot pentru conștientizarea drepturilor omului, modul în care sunt percepute și încălcate ele, în functie de fiecare țară în parte și, mai mult decât atât, cu aportul educației non-formale, am căutat să găsim atitudini, reacții și chiar soluții care, la nivelul țărilor participante, să ne aducă mai aproape și să genereze o schimbare în educația și protejarea acestor drepturi.

Ce mi-a plăcut teribil la acest training, pe lângă metodologia de educare non-formală, care pune mintea și sufletul în mișcare, a fost faptul că 30 de oameni, care nu sunt factori de decizie în comunitățile din care vin, care sunt pe cât de simpli, pe atât de complecși, diferiți în cultură și educație, au dat dovadă de implicare deosebită și de dorință clară și motivație de a face schimbări în bine în ceea ce privește viața tinerilor, atât la nivel local cât și la nivel regional

Pe lângă activitățile practice și teoretice de zi cu zi, care au fost extrem de intense am reușit să cristalizez mai multe înformații despre mine. Mă credeam în om fără prea multe prejudecăți…. ei bine, am realizat că am mai multe de câte ar fi cazul. Am judecat atât Albania ca țară cât și oamenii de acolo și chiar și orașul în care s-a desfășurat cursul prin prisma informațiilor dobândite printr-un google search, a oboselii acumulate după 21 de ore în mașină, și nimic mai mult. Pogradec e un oraș extraordinar, cu o pozitiție geografică fantastică (perfect pentru vacanță), locuitorii sunt la fel de calzi și de primitori ca și în orice alt oraș în care am fost, se confruntă cu probleme de aceeași esență ca și oricine de oriunde…. Oamenii sunt oameni, oriunde ar fi ei locați. Ce ne aseamănă sunt interesele comune și dorința de a depăși obstacolele și de a face schimbări în bine, atât pentru comunitate cât și pentru noi ca și indivizi.”

Izabella KisKasza – participant

 

Download Comunicat HRE


______________________________________________________________________________

929243

Training Course

Title: Reviewing HRE Practice in Youth Work

Venue: Pogradec Albania

Date: 21-28 March 2013

(21 Arrival day 28 Departure Day)

Description of the project:

This TC aims to exchange experiences and good practice and develop competencies of youth workers in the
field of Human Rights Education at national, regional and European level and to enable them to act as trainers or multipliers for human rights education, especially through national or regional seminars and local pilot projects.
The tc is designed to give participants the opportunity to experience and reflect upon activities and concepts
central to human rights education based on experiential learning approaches. The seminar will bring together 33 participants from 11 of countries (Albania, Turkey, Greece, Romania, Kosovo, Bosnia And
Herzegovina, Poland, Lithuania, Serbia, Macedonia, Latvia .
Methodology will be non formal education using group work, role play, simulation exercise, ranking, debate,
buzz groups, open discussion etc.

Objectives of the TC are:

  • To review the new challenges in HRE: global economic crisis, youth unemployment, democratic revolutions
  • To exchange good practice and experience in HRE projects in EU and SEE
  • To develop the participants’ knowledge and competence in key concepts of HRE with young people;
  • To familiarise the participants with resources on human rights education Compass and Compasito and with how best to use it and adapt it to local contexts and realities;
  • To enable participants to develop activities human rights education at national level;
  • To contribute to the development of a network of trainers on human rights education with young people and to the mainstreaming of HRE in youth work and non formal learning.

TARGET GROUP: are youth workers, representative of NGOs, youth activists, leaders preferable with experiences in NGO sector, youth work and motivated to create ideas for future projects.
The participants should be older than 18 and be able to communicate in English.

Financial conditions:
The food and accommodation will be provided and paid by the organizers and 70% of travels costs will be reimbursed.

If you want to participate send an e-mail to contact@deis.ro until 4 march 2013

More details here:

INFO pack HRE

Proposed program HRE