Proiecte

Training – Volunteer(ing) is IN!

În perioada 10 – 17 februarie 2012, patru tineri băimăreni, reprezentanţi ai Asociaţiei DEIS au participat, împreună cu reprezentanţi ai unor organizaţii de tineret din Turcia, Ucraina, Albania, Serbia, Malta şi Ungaria, la un curs de formare organizat în oraşul Subotica din Serbia.

Training- ul “Volunteer(ing) is IN!”, proiect implementat de către Centrul Educaţional pentru Rromi din Serbia şi finanţat cu suport din partea Comisiei Europene prin programul Tineret în Acţiune a adus împreună 20 de voluntari şi lucrători de tineret din cele 6 ţări participante care, împreună, şi-au îmbunătăţit competenţele în pregătirea, implementarea şi analizarea procesului de învăţare şi dezvoltare a tinerilor prin aplicarea metodelor de management a voluntarilor în cadrul organizaţiilor în care activează.

În timpul cursului de formare, participanţii au investigat rolul-cheie al voluntariatului ca bază a implicării în societate şi ca oportunitate pentru dezvoltare personală şi profesională a tinerilor. Şapte zile de participare constantă la activităţi comune a unor oameni provenind din ţări diferite a contribuit foarte mult la depăşirea barierelor culturale şi la formarea unei echipe interculturale de lucrători de tineret cu viziuni comune despre voluntariat.

Pe parcursul şederii în Subotica a fost organizată o seară interculturală în care participanţii au avut ocazia să îşi prezinte unii altora mâncăruri şi băuturi traditionale şi, în acelaşi timp să guste din diversele “tradiţii” ale celor 6 ţări. Experienţa multiculturală a oraşului Subotica a fost dezvăluită participanţilor de către Centrul Cultural Bunjevak care a oferit oaspeţilor un spectacol de dansuri tradiţionale ale cetăţenilor de diferite etnii din Serbia şi Voivodina. Dar, marea provocare a serii a fost invitaţia deschisă către participanţi de a se alătura dansatorilor, aceştia oferindu-le lecţii de csardas, kolo si vals.

În a treia zi a cursului de formare, domnul Slavko Parać, preşedintele Consiliului Local din Subotica a invitat participanţii la sediul Primăriei din localitate pentru a le oferi informaţii despre oraşul în care se află din perspectivă administrativă şi culturală. El a prezentat Subotica ca un mediu intercultural în care cetăţeni au o lungă tradiţie de respect reciproc unii faţă de celalţi, indiferent de naţionalitate, mai ales că în Subotica nu există nici o comunitate naţională cu majoritate absolută.

Dorinţa participanţilor de cunoaştere, de dezvoltare, de a dobândi experienţă şi de a-şi face noi prieteni a fost mai puternică decât temperaturile scăzute şi codul roşu de zăpadă şi ninsori care a cuprins Europa în acea perioadă, astfel că putem concluziona că tinerii pot depăşi orice bariere în procesul lor de educaţie, atâta vreme cât sunt motivaţi şi beneficiază de suport în acest sens.