Proiecte

Counseling and Vocational Guidance in Youth Work

CVGYW

International Training Course

“Counseling and Vocational Guidance

in Youth Work

GALERIE FOTO

 

LUCRĂTORUL DE TINERET, consilier și ghid de orientare în carieră pentru tinerii aflați la început de drum

Tinerii au nevoie de consiliere și orientare vocațională, de susținere și ghidare în alegerea vieții profesionale, astfel încât să ia decizii corecte în ceea ce le privește viitorul. Lucrătorul de tineret vine în completarea învățământului formal, ajutându-i pe tineri să facă mai ușor trecerea de la adolescență la maturitate. Acum, cei interesați de munca cu tinerii au și un ghid care să îi susțină în acest sens.

Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere – D.E.I.S. a organizat în perioada 24 mai – 2 iunie 2013, cu suportul financiar al Comisiei Europene prin Programul “Tineret în Acțiune” sub acțiunea 4.3- Proiecte de Formare și Rețele, proiectul internațional “Consiliere și orientare vocațională în lucrul cu tinerii”.

La acest eveniment au luat parte 24 lucrători de tineret și reprezentanți ai organizațiilor partenere în acest proiect România, Estonia, Franța, Italia, Lituania, Letonia, Ungaria și Polonia. Timp de 8 zile participanții au învățat cu ajutorul educației non-formale metode eficiente de consiliere și modalități originale de orientare vocațională. Au făcut schimb de idei și bune practici și și-au îmbunătățit competențele de lucrători de tineret prin jocuri de rol, prezentări interactive, dezbateri și alte metode folosite în cadrul educației non-formale.

Tot în cadrul acestui proiect participanții au realizat portretul lucrătorului de tineret European, așa cum este el văzut în cele 8 țări participante, portret care a fost prezentat sub forma unui filmuleț reprezentativ ONG-urilor, presei și comunității locale băimărene. Evenimentul a avut loc la sediul Direcției Județene de Tineret și Sport Maramureș, cu ocazia Săptămânii Europene a Tineretului (SET).

[xCTUf4CjtM0]

Ca urmare a acestui curs Asociația D.E.I.S. împreună cu psihologul Raluca Borza, a editat o broșură în limba engleză, un ghid internațional pentru cei care fac primii pași în munca de consilier de tineret. În cuprinsul acestui ghid, lucrătorii de tineret pot afla mai multe detalii despre dereglările psihologice apărute în adolescență și rolul important pe care îl joacă lucrătorul de tineret în identificarea acestora. De asemenea, este descris modul în care lucrătorul de tineret colaborează cu psihologii clinicieni, lucrătorii sociali și psihiatrii în susținerea tinerilor aflați în dificultate.

Broșura oferă și metode creative de a-i ajuta pe lucrătorii de tineret să identifice, împreună cu tinerii, care sunt problemele reale cu care aceștia se confruntă, să realizeze caracterul lor specific și să îi ajute pe tinerii consiliați să găsească singuri soluțiile cele mai bune în diverse situații.

DOWNLOAD Counseling toolkit for Youth Workers