Uncategorized

Noi vs. Manipulare

Suntem tineri, adolescenți, mai corect. Cu toții avem problemele și dramele noastre și cu toții avem nevoie să știm că nu suntem singuri. Mai mult decât atât, în spatele tiparului în care am fost încadrați, se întâmplă ceva. Mulți dintre noi nu mai putem sta în tiparul acela și vrem să ieșim de acolo. Avem putere, chiar dacă unii nu cred în noi.
Trăim într-o societate atât de falsă și ipocrită. În jurul nostru se întinde o varietate largă de oameni cu o sută și-o mie de fețe, pentru fiecare având tot atâtea măști, oameni cu interese egoiste îmbrăcate frumos în „implicare” sau „altruism”.
Atât de mulți oameni din ziua de azi sunt pur și simplu conduși fără să se întrebe vreodată cum și de ce. Mai nimeni nu mai are gânduri sau inițiative proprii. Manipularea este de o veșnicie cea mai eficientă formă de control. Azi, însă, devine mai mult decât simplul control necesar, până la urmă, pentru păstrarea păcii și liniștii. Unii oameni nu ar putea trăi dacă nu ar fi manipulați pentru că tot ce gândesc ei sunt de fapt gândurile altora. Și mai sunt și cei cărora pur și simplu le face plăcere să se lase manipulați, așa e mai comod. Cei din a doua categorie sunt cei ignoranți, cei cu ajutorul cărora trăiesc manipulatorii. Tot aceștia sunt și cei care văd doar suprafața faptelor și care nici măcar nu încearcă să vadă dincolo de aparențe.
Și apoi mai sunt manipulatorii. Ăștia știu să scoată pe gură cuvinte cu aparență, foarte de efect pentru manipulații ignoranți.
Această societate în mare parte manipulată este casa noastră, a tinerilor. În momentul în care multe din exemplele din jurul nostru sunt oameni manipulați, care în anumite condiții manipulează (părinți, profi, celebrități etc) avem tendința să îi urmăm și să ne lăsăm și noi manipulați pentru a putea și noi să manipulăm, la rândul nostru, pe alții „mai mici” în fața noastră. Așa totul pare simplu și ajunge să ducă toată lumea o viață relativ satisfăcătoare.
În marea asta de manipulați semi-mulțumiți mai există o mână de oameni, în special tineri, dar și unii care acum au ajuns adulți, care s-au trezit. De fapt, *care ne-am trezit. Încet, încet toate formele de manipulare ale societății devin nu numai ineficiente, ci chiar combustibil, cafea ca să ne trezim mai bine. Prima formă care se destramă este sistemul de educație învechit. Tot mai mulți profi încep să împărtășească opinia elevilor cu privire la faptul că școala se face mai mult prost decât bine și nu e gândită deloc logic sau în pas cu prezentul. Repet, până și unii profi sunt de acord cu asta. Ba mai mult, pentru că ei s-au trezit, ne trezim și noi cu ajutorul lor. Majoritatea nu aveau voie să fie treji la vremea lor pentru că nu aveau de ales sau se simțea încă foarte puternic amprenta trecutului și aveau prea multe exemple manipulate puternice. De aceea se bazează pe noi să facem schimbarea care să spune alarma și să trezească pe toată lumea. Poate ajunge să funcționeze și țara asta odată.
Atâta timp cât în vârful societății sunt oameni care sunt obișnuiți cu manipularea, fie că ei o practică sau sunt victimele ei, nu putem schimba nimic de sus. De aceea trebuie pornit de jos și chiar dacă poate nici generația noastră nu va reuși să facă schimbarea finală, trebuie să continuăm noi să demolam (cu precizarea că sunt și unele lucruri demne de salvat). Adulții de acum au demolat un perete, iar acum e rândul nostru să le luăm locul în timp ce ei nu pot, acum, decât să ne susțină.
E fain să vezi, totuși, că există și o latură nemanipulată o societății. Există oameni cărora nu le e frică să zică ce gândesc și care nu se lasă aburiți de povești nemuritoare.
Punctul slab al manipulatorilor este că au putere doar asupra ignoranților sau a celor care nu pot pricepe ce se întâmplă în jurul lor, iar atunci când dau de cineva care nu poate fi hipnotizat se pierd. Uneori poate chiar se fac de râs în fața marionetelor lor.
Acum începe un moment în care noi, tinerii, prindem putere în fața generației majoritar manipulate. Avem tehnologia la degetul mic. Partea tare, mai nou, este că și acea generație începe să prindă gustul netului, dar majoritatea nu știu să îl și folosească la maxim (și probabil nici nu-i interesează). Ideea e că pentru a face o schimbare tot ce trebuie e să fim coerenți și să știm să explicăm clar ce credem. Făcând abstracție de cei cărora li s-au cimentat bine ideile (altora), cam oricine e pus pe gânduri de o idee logică și care să fie atât de explicită încât să lase impresia de „Da, așa-i”. Practic, unii oameni au doar nevoie să spună cineva în locul lor ce au ei în minte pentru că lor fie le este frică, fie nu au încredere în propriul punct de vedere. E de-ajuns un om cu curaj care să-i pornească apoi pe toți. Și aici putem beneficia de faptul că unii s-au obișnuit cu efectul de turmă: dacă se trezesc mulți, se trezesc și restul mai ales dacă îi faci să înțeleagă cât de cât ce se întâmplă. Așa ar putea porni toți în direcția bună. Totuși, aici apare un obstacol de care profită manipulatorii: direcția bună la exterior și goală pe interior. Partea bună e că până și manipulații (dacă nu au ajuns la stadiul de îndoctrinați) se prind de asta mai devreme sau mai târziu.
De fapt, toată schimbarea de care s-ar putea spune că suntem noi responsabili să o aducem se bazează pe ce dăm noi mai departe, ce promovăm. În momentul în care în fața masei societății vor fi niște chestii clare aduse de tinerii treji, nu va mai putea să nege că pe cât de nefolositori părem în fața lor, putem și noi să facem ceva bun cu adevărat.
Ziceam la început ceva despre interese egoiste bine mascate. Cei care se laudă cu astea, mă tem că au început să se joace cu focul. Noi, tinerii, avem nevoie doar de momentul oportun pentru a face ceva pentru schimbarea asta, să ne facem vocea auzită și fără să vrea, manipulatorii se vor trezi în fața unor tineri asupra cărora nu au nicio putere.
Dar cine se supără? E șansa noastră. Hai să profităm de cei ce cred că suntem gata să fim manipulați. Hai sa-i lăsăm să creadă că ne au și pe noi în ceata de hipnotizați. Cei ce nu cred în noi și văd doar o imagine de suprafață (și aia distorsionată) vor avea o surpriză când fix „ăia care nu fac nimic” vor schimba lumea!
B.K. – 16 ani
Sursa foto: pinterest.com