Blog, Blog, Voluntar Urban

VU: Tinerii au nevoie de sprijin moral

Nu putem schimba lumea întreagă, dar îi putem ajuta pe tineri să aibă o lume interioară mai echilibrată. Iar să îți înțelegi și accepți emoțiile contează foarte mult.

Orice persoană are nevoie de sprijin moral, de înțelegere și să fie ascultat, dar astăzi puțini dintre noi se mai opresc să-l asculte cu adevărat pe cel de lângă ei. Tinerii cu atât mai multe au nevoie de asta, cu cât media promoveaza valori și modele superficiale, și trebuie să se integreze într-o societate care nu îl pregătește pentru provocările pe care i le pune în drum. Noi, lucrătorii de tineret, nu suntem perfecți și nici nu le știm pe toate, dar ne plac oamenii care visează și vrem să îi sprijinim în drumul spre visul lor – prin a le acorda informații, suport moral, prin a-i face să aibă încredere în ei înșiși. Prea mulți adulți blamează tinerii și nu au încredere în ei… dar cum ar putea avea, dacă nici ei la rândul lor nu au avut sau primit încredere? Trebuie să ne uităm întăi la noi înșine, nu să dăm vina pe cei din exterior.

Cursurile din cadrul proiectului asta au făcut – m-au ajutat să mă uit în interiorul meu, să-mi accept emoțiile și să le înțeleg pe cele ale tinerilor. E o provocare să lucrezi cu tinerii, dar satisfacția sufletească e și mai mare când aceștia îți devin prieteni, iar un simplu „mulțumesc” face cât o sută de cuvinte. Pentru mine asta e cel mai important – să știu că am contribuit cu ceva bun în viața celor de lângă mine. Prin activitățile organizate am încercat să îi facem pe tineri să își exprime opiniile și să fie mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor, să încerce să renunțe la stereotipuri și la a judeca, și să caute soluții la probleme.

Teodora Zlampareț, Lucrător de tineret