Blog, Blog, Voluntar Urban

VU: Salvatorul de tineret

La ”Voluntar Urban” am re-descoperit frumoasa lume a lucrului cu tinerii. Deși nu eram la prima tentativă de consiliere și activitate cu tinerii, elementele de psihologie care mi-au fost prezentate au fost de mare ajutor.

Până acum aveam anumite neclarități pe unde ar trebui setată bariera între youthworker și tânăr, între prieten și consilier. Acum înțeleg mai bine limitele acestei bariere imaginare, și până unde ea poate fi împinsă. De asemenea, m-au impresionat în mod plăcut metodele de predare, în trainingul de LT (lucrător de tinereret) s-a pus accentul pe informație și noțiuni tehnice, precum și pe dezvoltare personală iar în cursul de consiliere pe creativitate și pe experiența proprie. Acest lucru mi-a plăcut în mod special deoarece vorba lui Raluca Borza: întâi trebuie să învățăm să ne consiliem pe noi înșine, apoi pe ceilalți.

Cu privire la grupul de noi LT, acesta a fost mixt și trebuie să recunosc că la început m-am gândit că nu vom reuși să ne coordonăm niciodată iar că diferențele foarte mari de background și vârstă vor fi un impediment. Cu toate astea, au fost doar un challenge ce, odată cu trecerea timpului, au devenit puncte de legătură între participanți. Ne-am folosit de toate cunoștințele noastre pentru a da o temă (și mai) multidisciplinară cursului. Astfel am jonglat cu psihologie, terapie, protecție în muncă, proiecte de mobilitate, teatru, învățare formală și pedagogie. Echipa a fost unită, am avut un țel comun și ne-am completat reciproc de câte ori a fost nevoie. Dacă ar fi să aleg un moment care m-a impresionat în mod special din cele două cursuri a fost crearea jocului în echipe. Pornind de la câteva idei simple și având o perioadă limitată de timp, cele 4 echipe au reușit să creeze jocuri educative și interactive pe care le-am șeruit și practicat în ultimele zile.

Per total este o experiență frumoasă cu oameni minunați, o adevărată bibliotecă vie. Descopăr în fiecare săptămână noțiuni noi, metode de lucru noi și cazuri noi în care pot interveni înspre bine. Consider că un curs de lucrător de tineret a fost și este vital pentru mediul din Baia Mare, unde tot mai multe organizații de tineret decid să lucreze pe tematici sociale sau educaționale, iar voluntariatul devine un trend.  Am avut șansa să lucrez activ cu tinerii, de diferite categorii sociale și etnii, și spun șansă pentru că acest lucru îmi provoacă o mare plăcere și îmi confirmă neîncetat că sunt pe cariera aleasă potrivită. Nu s-a terminat, continuăm cu munca, nu ducem lipsă de material de lucru. Chiar dacă rezultatele se vor vedea doar în timp, sunt convins că o mână de oameni poate schimba multe destine.

Pop Remus, Lucrător de Tineret, 29ani