Blog, Blog, Voluntar Urban

Hai să credem în noi!

La început aveam certitudini. Știam că vreau să îmi dezvolt anumite abilități prin care să depășesc nivelul superficial al comunicării în lucrul cu tinerii. Eram sigură că prin acest proiect voi reuși acest lucru, și că după finalizarea acestui proiect totul va decurge mult mai ușor. Evident, nu a fost așa, pentru că odată ce depășești un anumit nivel, apar mereu alte provocări și întrebări. Și acesta e cel mai frumos lucru, faptul că nu există vreo finalitate în dezvoltare, ci doar o continuă învățare.

Training-urile pe care le-am făcut au reprezentat pentru mine nu doar o pregătire profesională, deși am dobândit multe cunoștințe în domeniul activităților non-formale și în sfera consilierii, dar și o schimbare de perspectivă asupra a ceea ce sunt eu; ceea ce sunt colegii mei, pe care am ajuns să îi apreciez și să îi respect foarte mult; ceea ce poate fi orice tânăr cu care se întâmplă să interacționez într-un workshop sau pe lângă care trec pe stradă.

Cel mai important lucru pe care l-am experimentat, simțit și învățat datorită acestui proiect e faptul că tinerii au nevoie de încredere. Încredere în calitățile lor, încrederea că tot vertijul emoțional pe care îl aduce adolescența e absolut normal, încrederea că fiecare are în el forța și mijloacele necesare pentru a depăși orice obstacole îi vor aparea în cale, și mai ales încrederea că fiecare dintre ei (și noi) e unic și are ceva frumos de trăit și de lăsat în urmă.

Nici măcar nu trebuie să fii Lucrător de Tineret ca să oferi încredere celui de lângă tine. Poți să începi asta chiar acum.

Alexandra Sabrina Vanci, Lucrător de Tineret